Het is altijd een mooi moment! Je bent druk bezig met je communicatieplan en komt op het punt om een comunicatieboodschap te bedenken die je wil gaan delen met (potentiële) klanten. Dit is de fase waarin je bekijkt, wat is nou eigenlijk mijn communicatieboodschap?

Communicatieboodschap in één keer overbrengen
Vaak wordt deze fase overgeslagen. Er is al zo veel gekeken naar de doelgroep en de doelstellingen die zij willen behalen. Dat er soms vergeten wordt om goed te kijken naar de communicatieboodschap. Veel ondernemers vullen vanuit hun eigen zienswijze de boodschap in. Maar zeker in deze tijd, waarin wij dagelijks vele prikkels op ons af krijgen, moet de boodschap in 1 keer duidelijk overkomen.

Eenvoud siert
Een eenvoudige boodschap is een belangrijke regel bij communicatie. Je moet er namelijk vanuit gaan dat het publiek onbekend is met het verhaal dat je probeert te vertellen. Gebruik daarom geen vakjargon in de boodschap. Ook al zit er bij jouw product gecompliceerde en technische informatie, bedenk eenvoudige boodschappen om het verhaal te vertellen aan jouw klanten. Denk er dus goed over na wat je wilt zeggen en houdt het simpel.

Waar is de klant naar op zoek?
Wat je kan helpen, is te bedenken waarom (potentiële) klanten geïnteresseerd zijn en wat het hun kan opleveren. Omdat je van te voren zo goed hebt gekeken naar de doelgroep, weet je ook welke behoeftes zij hebben en tegen welke problemen zij aanlopen. Dus niet waarom jij denkt dat het interessant is, nee… wat vindt de ontvanger interessant en waar heeft deze behoefte aan? Verplaats je in hun belevingswereld.

Toonzetting aan laten sluiten
En let daarbij op je taalgebruik. Als je een boodschap kan maken in de toonzetting die de klant zelf ook gebruikt, reken dan maar dat de klant zich aangesproken voelt.

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd hoe jij hierover denkt. Hoe ontwikkel jij een communicatieboodschap?