Mensen overtuigen van het nut van je product is best een heet hangijzer. Koude acquisitie is iets dat de meeste ondernemers graag uitbesteden, omdat het aanprijzen van zichzelf een soort darmkrampen bij hen veroorzaakt. Wat als ik je nu vertel dat er een manier is waarop je jouw verhaal kunt vertellen zonder dat je hier darmkrampen van krijgt? Het is namelijk een belangrijke marketingstrategie voor het bouwen van de online marketing voor je bedrijf om juist je corporate story te vertellen aan alle bedrijven die je klant zijn of overwegen dat te worden.

 

Bij het opbouwen van je online bedrijf moet je niet vergeten om “online te luisteren

 

Storystelling als kennismaking tussen jou en je (nieuwe) klant

De online marketing voor je bedrijf opbouwen is eigenlijk – in aanleg – een beetje als het investeren in een langdurige vriendschap. Je leert de ander kennen door te luisteren naar de verhalen van die ander, maar uiteraard ook door je eigen verhaal te delen.

Je maakt kennis door te vertellen over je persoonlijke geschiedenis. Je deelt je passies en je ambities. Dat gaat stapsgewijs. Gaandeweg de opbouw van de vriendschap kom je meer van die ander te weten. En die ander leert jou ook steeds beter kennen. Dat betekent dat je op sociale media regelmatig dingen vertelt in de toonzetting van de ‘over ons’-pagina op je website. Deze splits je dan echter op in wekelijkse berichtjes over een deelonderwerp waar jij hen over wilt vertellen.

Aangezien 70% van de communicatie niet direct door je klant wordt gezien, is vaak en regelmatig herhalen daarbij regel. Je herschrijft dezelfde informatie dus in meerdere vormen. Je kiest steeds net iets andere woorden of een andere invalshoek om te vertellen wat jou drijft en motiveert. Belangrijk is ook om ‘online te luisteren’. Dat betekent dat je niet alleen antwoordt op de reacties op jouw eigen social media posts, maar ook op die van je klanten, door te lezen wat hen bezighoudt en daar aandacht voor te hebben. Een vriendschap – en dus ook een zakelijke vriendschap – gedijt bij aandacht en interesse tonen in die ander.

 

Je ‘corporate story’ vertel je niet alleen door in je eigen posts op LinkedIn, Twitter of Facebook.

Nee, duidelijk niet. Je doet dit ook door te reageren op de berichten van je klanten. Je laat hen zien wie je bent door aandacht aan hen te geven en te reageren op hun berichten. Tip daarbij is dat als je reageert op iets dat zij schrijven op LinkedIn, Twitter of Facebook, je direct ook antwoordt met een klein flintertje informatie over wat jou drijft en motiveert. En mini-versie van je corporate story door een facet van jezelf prijs te geven dus.

Dat doe je niet op een verkoperige manier, maar op een manier die de ander in staat stelt jou een beetje beter te leren kennen zoals je dat in een persoonlijk gesprek zou doen bij een netwerkbijeenkomst bijvoorbeeld. Je kunt inhaken op wat je klant jou vertelt over zijn product en daarin een stukje verweven over wat jij daarover denkt, ervaren hebt of voelt.

 

Je corporate story moet duidelijkheid bieden ook IN je bedrijf naar je medewerkers toe.

Als jij als bedrijf met personeel vat wilt houden op de koers die je bedrijf vaart, heb je een aardige uitdaging naarmate je bedrijf groeit. Zolang je alleen bent als ZZP’er wordt je eigen verhaal door jou in de hand gehouden en verteld. Maar zeker voor echt grote bedrijven is het lastig om, naarmate het aantal collega’s toeneemt, de neuzen van alle medewerkers dezelfde kant op te houden en de bedrijfsgeest op een heldere manier naar buiten toe te presenteren.

Het bedrijfsverhaal is voor grotere bedrijven een soort levenslijn met de oorsprong van het bedrijf. Die levenslijn is als een soort anker dat is uitgegooid en hen met de start van het bedrijf verbindt. Regelmatig checken of dat verhaal nog klopt met de huidige koers van het bedrijf is wel nodig. Anders blijf je ergens halverwege steken.

Je wil niet dat je anker achter de rotsen blijft hangen, omdat het verhaal dat je klanten over je bedrijf geloven niet meer strookt met de werkelijkheid van wat het doet en realiseert.

Als jij als directeur van een groot bedrijf een doel beoogt en aan wilt komen in de van tevoren door jou en je team bepaalde haven, dien je dus ook doordrongen te zijn van de noodzaak dat al je medewerkers dit bedrijfsverhaal kennen.

Jouw bedrijfspassie wordt dan door hen naar buiten toe op de juiste manier gecommuniceerd. Zo blijft de geloofwaardigheid en de congruentie van jouw organisatie gewaarborgd. Als je klant ECHT weet wat je bedrijf drijft, zal hij om de juiste redenen met jouw onderneming in zee gaan. Teleurstelling is dan bijna uitgesloten.

Zorg dus dat je ‘over ons’-berichten niet alleen naar je klanten worden gestuurd, maar wees je ook bewust van de noodzaak van ‘interne storytelling’. Dit kan via een nieuwsbrief voor je personeel. Ook regelmatige bijeenkomsten waarin duidelijk wordt wat jij als directeur met je bedrijf beoogt, dragen bij aan een realistische kennis van het bedrijfsverhaal bij je medewerkers. Zorg echter ook dat degene die bij jouw bedrijf behept is met de marketing een interne nieuwsbrief verzorgt, met leesvermelding als deze door je personeel is gelezen.

 

Storystelling zorgt dat je zelf stuurman blijft van je bedrijf.

Door een goed verhaal te vertellen stuur je aan op verbondenheid met je klanten en je personeel. Je maakt het de moeite waard om jouw bedrijf te volgen, omdat je verhalen je klanten ook de juiste richting in sturen. Je deelt je ervaring. Je geeft tips over jouw expertise als ondernemer, maar vergeet daarbij niet te vermelden wat de passie achter deze tip is. Wat deze tip jou of een andere klant van je ooit heeft opgeleverd bijvoorbeeld. Je klanten varen er dan letterlijk wel bij om te lezen over de manier waarop jij hun problemen voor hen oplost. Dus het is belangrijk om dit regelmatig in je verhalen online en offline terug te laten komen.

Je speelt in op de dromen, wensen en verlangens van je klanten. Je vertelt je medewerkers over de passie en ambitie die jou aanspoorde tot het opzetten van je bedrijf. Een passie is iets waar mensen zich graag mee verbinden, zich voor willen inzetten. We zijn graag een onderdeel van een groter geheel dat nut heeft voor de maatschappij.

Je corporate story is daarvan een veel belangrijker onderdeel dan veel bedrijfseigenaren zich realiseren. Wil je meer weten over hoe je de storytelling voor je bedrijf verzorgt, neem dan gerust eens contact op met mij en mijn collega’s. Wij vertellen je graag vrijblijvend over onze mogelijkheden om jou daarbij te helpen.