Je hoort het steeds: “The money is in the list”.
Maar hoe krijg je nieuwsbrieflezers op jouw e-maillijst? En belangrijker nog, hoe krijg je omzet uit je nieuwsbrief?
Er staat namelijk al een tijdje een gratis weggever op je website, maar uit de statistieken blijkt dat jouw gratis ebook bijna niet meer wordt aangevraagd. Hoe kan dat? Het was eerst een klantmagneet en nu lijkt het voorbij.
Het klinkt heel eenvoudig…
Een e-maillijst opbouwen en verkopen via je e-maillijst, maar het is lastiger dan dat de meeste ondernemers denken.
Waarom moeten alle ondernemers een nieuwsbrieflijst hebben?
Iedere ondernemer hoort het…het opbouwen van een e-maillijst zorgt ervoor dat klanten je gaan vertrouwen en je gaan zien als een expert op jouw vakgebied. Je kan veel communicatiemiddelen inzetten, maar in je nieuwsbrief is het mogelijk om daadwerkelijk een aanbod te doen. De nieuwsbrieflezers hebben zelf de keuze gemaakt om zich aan te melden en ze zijn geïnteresseerd in de informatie die jij deelt. Voor veel internetondernemers is het het geheim van hun ondernemerssucces.
“Goed, het is mij dus duidelijk dat een nieuwsbrief veel voor je bedrijf kan betekenen. En ik heb er eentje, maar mijn ervaring is tot nu toe…dat die niet werkt. Ik heb helemaal geen aanmeldingen en als ik een aanbod doe, dan koopt niemand het!”
Niet iedere nieuwsbrieflezer is interessant
Je wilt een lijst opbouwen met échte klanten.
Dus niet een lijst bomvol gratis shoppers, die overal gratis informatie vandaan halen.
“Wat zeg je nu? Niet iedere nieuwsbrieflezer is een potentiële klant?”
Nee, dat klopt.
Er zijn namelijk ook veel meelezers en doe-het-zelf’ers. Dit zijn de lezers die na het lezen van jouw informatie zelf aan de slag gaan en jouw hulp helemaal niet nodig hebben. Of het zijn andere ondernemers, die willen zien hoe jij het doet. (Top compliment natuurlijk! Waar je super trots op mag zijn.)
Je wilt op je lijst graag potentiële klanten, die werkelijk in je producten of diensten zijn geïnteresseerd.
[Tweet ""Wat zeg je nu? Niet iedere nieuwsbrieflezer is een potentiële klant?""]
1. Hoe trek je wel jouw potentiële klant aan?
Zorg ervoor dat jouw gratis weggever altijd up-to-date is. Bekijk waar jouw doelgroep meer over wil weten en maak daar een weggever van. Het kan zijn dat ander half jaar geleden iedereen geïnteresseerd was in een checklist om een krachtig Twitterbericht te maken, maar dat dit nu totaal niet meer interessant is voor jouw doelgroep. Ze weten het namelijk al lang en krijgen het in allerlei andere gratis checklisten of online trainingen aangeboden. Je weggever is dus niet meer interessant. Daarom blijven nieuwe aanmeldingen weg.
2. Maak een aantrekkelijke weggever in twee weken en varieer regelmatig
“Dat kan toch helemaal niet? Hoe kan je nou ooit een goede weggever in een paar dagen maken? Je moet daar toch goed over nadenken?”
Als je weet wie je doelgroep is en welke ontwikkelingen er zijn in de markt, dan is het heel eenvoudig om een gratis weggever te maken. De inhoud schut je zo uit je mouw, want jij bent de expert en je kan er uren over praten.
Het maken van een weggever kan namelijk een enorme valkuil zijn. Je kan er werkelijk uren mee bezig zijn. Tijd die je ook aan andere werkzaamheden had kunnen besteden. En dan is je weggever klaar en blijkt dat niemand het interessant vindt. Er moet dus weer een nieuwe weggever worden gemaakt.
Hop…weg alle kostbare uren.
Geef jezelf twee weken om een nieuwe weggever te maken en test het uit.
Wordt het goed ontvangen? Mooi, dan is dit de komende tijd jouw manier om je maillijst te laten groeien. En na een tijdje maak je weer een nieuwe weggever, die weer een ander onderdeel behandeld. Zo blijf je nieuwe klanten aantrekken.
Komen er niet dagelijks inschrijvingen bij? Ga er dan aan sleutelen. Dit is nog niet de weggever waar iedereen op zit te wachten.
3. Zorg voor een goede follow-up mail
Dit is wat veel ondernemers vergeten. Er wordt te weinig na het aanbieden van de weggever gedaan. Er volgt misschien nog wel één mail. Maar dat was het dan. De communicatie stopt.
Bekijk eens of je meerdere mailings kan bedenken als iemand je gratis weggever heeft aangevraagd. Plan deze automatisch in, zodat dit altijd doorgaat.
Een potentiële klant doorloopt verschillende fases. Zorg ervoor dat je met je follow-up mailingen het contact niet kwijtraakt. Je kan bijvoorbeeld, twee keer informatie delen en subtiel in de derde mail weer een aanbod doen. Dan een maand later start weer een mailing. Of na een half jaar.
Bekijk voor jouw doelgroep wat een goede manier is. Stop niet na één mailing! Blijf onder de aandacht door informatie te delen over dit onderwerp.
Vertel! Wat is het eerste wat jij vandaag gaat doen?
Geef een reactie