Toen was het tijd voor een nieuwe stap in het ondernemerschap… vertelde ik aan mijn klant. Ze heeft een prachtig bedrijf opgezet en dat draait al een poosje met steeds groter succes. Ze genereert echter niet veel klanten via LinkedIn en dat is best een gemiste kans. Dus ging ik met haar aan de slag om alle ins- en outs van LinkedIn te leren.

Mireille is een ambitieuze jonge vrouw die geen kansen onbenut wil laten om haar bedrijf naar het volgende level te tillen en dan is een goed zakelijk LinkedIn profiel onontbeerlijk. Het is namelijk een prachtig medium en heeft nog veel on-verkende paden en mogelijkheden die jij als ondernemer wellicht niet benut. Je hebt zonder twijfel een persoonlijk profiel. Maarre …nieuwsflits … wist je dat er ook heel nuttige profielen in te richten zijn voor bedrijven binnen LinkedIn? In Nederland zijn er ruim honderdduizend zakelijke LinkedIn profielen en dagelijks komen er  meer bij.

 

Mireille zag echter tussen de bomen het bos niet meer. Ze had destijds dat persoonlijke profiel aangemaakt maar behalve af en toe een aanpassing deed ze er vooralsnog niet veel mee. Ik vertelde haar echter dat ruim een half miljoen Nederlanders hun informatie op zakelijk vlak op LinkedIn bij elkaar sprokkelen. Ik vertelde haar dat er mooie mogelijkheden in zo’n zakelijk profiel zitten die nu onbenut blijven. Welke mogelijkheden dat allemaal waren duizelde haar een beetje. Ik probeerde haar een plattegrond van het LinkedIn Bos te schetsen om haar daar een beetje bij te helpen.

Deze LinkedIn plattegrond deel ik nu ook graag met jou.

Ik vertelde Mireille dat ze – als ze doorverwijzingen of leads via Sociale Media zoekt om nieuwe klanten te krijgen – het beste LinkedIn in kan zetten. De meeste zakelijke contacten lopen via dit medium en niet via Twitter of Facebook, hoewel die ook een hoop business kunnen helpen genereren. LinkedIn is speciaal opgezet met het doel om de zakelijke markt te ondersteunen. Geen wonder dus dat het ook in dat doel slaagt.

Een groot voordeel van zo’n zakelijk profiel is de mogelijkheid om uit de “hobbyfase” van je bedrijf te komen. Het bied je volop mogelijkheden om zichtbaar te worden als expert voor je klanten. Je kunt advertenties plaatsten om meer ruchtbaarheid aan je bedrijf te geven als je een zakelijk profiel hebt bijvoorbeeld. Die mogelijkheid het je niet met slechts een persoonlijke profiel. Mireille kende deze restrictie in de kleine lettertjes van LinkedIn niet, en jij als lezer van dit blog wellicht ook niet.

Je persoonlijke profiel beperkt zich tot de directe “links” die je hebt gelegd met mensen. Mensen die jou volgen op LinkedIn als “zakelijke vriend/in”. Je kunt niet buiten deze groep een advertentie plaatsen als je slechts een persoonlijk curriculum vitae hebt uitgewerkt in LinkedIn. Je wilt echter wel aan je contacten laten zien wat jij in huis hebt voor hen toch? Dan is het handig als je een advertentie kunt plaatsen.

In mijn persoonlijke tijdlijn op LinkedIn kan ik ook als privépersoon iedere dag een berichtje plaatsen. Al mijn volgers zien dat berichtje dan op hun tijdlijn voorbij komen en kunnen het “liken” of delen en daarmee is de “koek” op. Je wilt echter meer mensen bereiken dan alleen de mensen in je eigen tijdlijn van LinkedIn. Met alleen een persoonlijk profiel ben je afhankelijk van “of” je contacten je bericht liken, zodat mensen in hun tijdlijn het ook weer kunnen zien. Je bereikt daarmee geen grote groep mensen uit je doelgroep, zoals dat natuurlijk wel je intentie is.

Het is dus handig als je wilt opschalen naar een volgend niveau met je bedrijf om de stoute schoenen aan te trekken en een zakelijk profiel te overwegen.

Podium voor jouw expertschap

Een zakelijk profiel geeft je ook meer podium. Je hebt een veel groter bereik. Je kunt mensen laten zien welke kennis en kunde jij allemaal in je bedrijf herbergt. Je expertschap delen is natuurlijk de eerste stap op weg naar nieuwe klanten en tevens een belangrijke in het behoud van je bestaande klanten.

Mireille is niet echt een type dat statistieken leest en waardeert. Toen ik haar echter vertelde wat de statistieken – waartoe je in een zakelijk profiel toegang hebt – haar voor kostbare informatie over haar (toekomstige) klanten kunnen geven, ging ze deze mogelijkheid van het zakelijke profiel toch met andere ogen bekijken.

Als ZZP-er heb je nog niet te maken met personeel dat je wilt gaan inzetten, als je te veel werk op je bord krijgt heb je vaak wel iemand in je contacten met wie je een samenwerking aan kunt gaan om elkaar uit de brand te helpen als je werkemmertje overstroomt. Als je bedrijf echter gaat groeien en je niet langer zonder collega’s kunt is de optie die de carrière pagina je biedt wel heel handig. Je kunt hier zoeken naar mensen die je als personeel zou willen inhuren namelijk. Dat is toch wel heel praktisch en bespaart je de kosten van het plaatsen van een advertentie of het inschakelen van een uitzendbureau wellicht.

 

Een bedrijfspagina aanmaken

Ik ga je helpen om een bedrijfspagina te maken voor jouw bedrijf. Dus … gaan met die banaan, zou ik zeggen.

Log in met je persoonlijke account, waarna je in de menubalk kiest voor de optie: ‘interesses’, en vervolgens: ‘bedrijven’. De volgende stap die je zet is ‘creëren’ en dat vind je onder het subkopje ‘bedrijfspagina maken’.

Dan gaan nu de trommels even roffelen en wordt het weer een beetje spannend. Je voert namelijk de bedrijfsnaam en het e-mailadres in van het bedrijf waarvoor je een account aanmaakt. Je registreert jezelf met deze naam en ‘claimt’ zo het recht dat je hebt om deze pagina voor je bedrijf te maken. Het kan zijn dat iemand anders al met jou bedrijfsnaam aan de “haal” is gegaan. Word dan een beetje creatief “met kurk” oftewel ga een beetje goochelen met letters en cijfers of neem even contact op met de o zo vriendelijke mensen van de helpdesk van LinkedIn. Er valt vaak wel een mouw aan te passen.

Waar moet je op letten bij het invullen van de gegevens over je zakelijke profiel?

  1. Het is handig om een voertaal te kiezen. Spreek je veel Engels met je klanten ga dan voor de Engelse taal;
  2. Gebruik de omschrijvingsmogelijkheid die LinkedIn je biedt om over je zakelijke kwaliteiten te schrijven. Je kunt er beste veel informatie in kwijt. De limiet van het aantal tekens ligt rond de 2000 karakters.
  3. Vertrouw op je goede gesternte maar bouw wel een zekerheid in dat – mocht er iets met jou gebeuren – er ook iemand anders bij jouw zakelijke profiel kan om er updates in uit te voeren. De persoon die mede “redacteur” is van jouw zakelijke profiel moet iemand zijn met wie je “gelinked” bent, dat zul je wel snappen.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden:

  1. Het is wel belangrijk dat je je juiste pixelgrootte kent en het aantal MB’s dat de afbeelding mag hebben. Het is handig om daarvoor .jpg op .gif op .png bestanden te gebruiken. De bestanden moeten minimaal 2 MB groot zijn. Het aantal pixels moet minimaal 646 x 220 zijn.
  2. Er wordt een groot logo op je bedrijfspagina geplaatst dat MAXIMAAL 2 MB (100 x 60) groot mag zijn. De kleinere versie van jouw bedrijfslogo telt maximaal 50 x 50 pixels. Als je alles hebt nagekeken en hebt ingevuld, druk je op “Publiceren” rechts bovenin.

Ik raadde Mireille aan om de groepen waarvan zij als expert deel uitmaakt ook aan haar zakelijke profiel te koppelen. Je kunt dan makkelijker informatie met hen delen.

Waar vind je het bedrijfsprofiel terug? Dat doe je door op het icoontje van je persoonlijke account te klikken, daarna verschijnt “als bij toverslag” de optie “bedrijfspagina”.

Je kunt ook zoeken natuurlijk via de “zoek” functie die je in je menubalk bovenin je scherm vindt. Mireille heeft intussen een prachtige zakelijke pagina gerealiseerd. En jij, heb ik je geïnspireerd om er ook mee aan de slag te gaan? Ik hoop het!

Pittige stof, die je wellicht liever onder supervisie van een expert uitvoert? Geen probleem, ik sta je graag bij.