Doelgroep specifiek schrijven of vloggen.
Hoe doe je dat nu?
Okay, jij bent al enige tijd geleden gestart met je eigen onderneming. De klanten kwamen in eerste instantie vanzelf naar je toe. Om de vaart erin te houden moet je nu echter wel op zoek naar vervolgopdrachten. Online marketing is een kans. Dat heb je overal gelezen en gehoord, dus je gaat je hier eens in verdiepen. Je hoort overal dat je doelgroepgericht moet schrijven. Wat dat betekent, is echter nog een beetje vaag voor je. Met dit artikel neem ik je bij de hand om je voorbij de valkuilen naar de kansen te helpen. Als je wilt dat je nieuwsbrief, blog, vlog, post of tweet goed gelezen of bekeken wordt door je doelgroep, moet er wel iets zijn wat hen aanspreekt. Mega belangrijk! Tijd is immers kostbaarder dan goud tegenwoordig!
[Tweet “Hoe schrijf je een interessant artikel voor je doelgroep”]
Waarom?
De belangrijkste vraag die jij voor je klanten mag beantwoorden, lijkt simpel: waarom doe je wat je doet en wat voegt dat dan toe voor je klant? Wat winnen zij met jouw hulp? Waarom heb jij een meerwaarde voor hen? Hun zuurverdiende geld kunnen ze op vele manieren uitgeven. Jij mag hen uitleggen waarom ze dat aan jouw product of dienst zouden ‘moeten’ doen. Moeten? Ja, in dit geval wel. Je klant overtuigen van de noodzaak van het inzetten van jouw bedrijf is van groot belang. Een simpele vraag dus wellicht, maar een gecompliceerder antwoord. Jij gaat snel genoeg merken of jouw ‘waarom’ uitleg wel aankomt bij je klant. Als je klant jouw antwoord op deze vraag niet geloofwaardig vindt, zal hij of zij niet bij je kopen. Je zult weinig lezers of viewers krijgen van je online communicatie. Dat is dan je signaal om het anders aan te pakken en te evalueren of je op de goede weg zit.
Er was eens …
Vertel je persoonlijke historie. Hoe ben je hiertoe gekomen? Wat is de verhaallijn achter jouw persoon en hoe leidde dat tot dit bedrijf? Vertel je klant welke wens jij vervult voor hem, maar ook (niet onbelangrijk) voor jezelf, door dit bedrijf te voeren. Passie verkoopt! Een echt goed verhaal is daardoor noodzaak. Een goed verhaal wordt jarenlang onthouden… en ook doorverteld. Het valt in de gouden cirkel van communicatie. Productspecificaties worden vergeten. Die zijn niet onbelangrijk uiteraard, maar een klant koopt vaak het verhaal dat jij erbij vertelt. Het activeert het gunnen van de opdracht aan jou. Dus… als jij een charmante anekdote kunt vertellen, blijft die veel beter hangen dan een technisch specifiek verhaal. Het ‘realiteitssprookje’ is als lijm die alles bij elkaar houdt.
Type klant
Als je het waarom duidelijk hebt, komt automatisch de vervolgvraag bovendrijven. Wie? Voor wie doe je wat je doet? Vertel je ideale klant wat maakt dat jij je aandacht, tijd en energie voor hem inzet? Handig hierbij is om een typologie te maken van je klant. Rits als het ware je eigen velletje af en doe de huid van je klant aan, alsof je een catsuit of surfpak aantrekt en even die ander wordt. Pak een pen en papier en begin te schrijven. Kijk daarbij door de ogen van die klant. Luister met diens oren en voel met diens sensitiviteit. Hoe oud is je klant? Is het een man of juist een vrouw? Wat voor soort baan heeft jouw klant? Wat zijn de hobby’s van jouw klant? Waar is jouw klant gevoelig voor?
Hoe spreekt je klant en wat is het opleidingsniveau?
Ook is het handig om je te realiseren op welk niveau je klant is opgeleid. Of het ‘lezers’ zijn of juist ‘doeners’. Als je klanten niet graag lezen en meer beeldgericht zijn, is het handig om veel plaatjes in je communicatie te verwerken of beeldend te spreken. Misschien is een vlog (videoblog) dan een veel betere manier om hen aan te spreken. En wat taal betreft, daar zitten ook nog wel wat addertjes onder het gras.
Taalknudde of taalkunde?
Realiseer je dat taal ook vele tongvallen, intonaties en dialecten kent. Vakjargon is eigenlijk ook een soort dialect. Spreek alleen in vakjargon als jouw doelgroep expert is op het vlak waarop jij mét hen en voor hen wilt werken. Anders werkt het letterlijk tegen je. Te veel vakjargon is o zo irritant. Als je, om een artikel te lezen bijvoorbeeld, een woordenboek nodig hebt, zul je zelf immers ook niet geneigd zijn het tot het einde te willen lezen.
Dus … praat Nederlands met me … zoals in bijgaand liedje wordt gestimuleerd. En let daarbij ook op de toon waarop je met je doelgroep praat. Niet te kinderachtig, maar ook niet te hoogdravend. Neem hen serieus. Behandel hen zoals jij zelf ook behandeld wilt worden.
https://www.youtube.com/watch?v=jlHZ_Z8sUMs&list=PLfrWXUJQ1KcNzNYgHow6jdxkJIfiWKI4S
Wil je doelgroep wel wat jij voor hen wilt?
Liefde maakt blind, liefde voor je eigen product ook. Dus doe echt een aantal tests met proefklanten alvorens je je doelgroep bepaalt voor een nieuwe productlijn. Als jij denkt een prachtig product te hebben en je doelgroep zit er niet op te wachten, schiet je als het ware met losse flodders en raak je geen doelen.
Bij artikelen of vlogs is het handig om van tevoren te bepalen wat je er nu eigenlijk mee wilt bereiken bij je doelgroep. Wil je hen informeren of wil je hen juist ergens van overtuigen? Zomaar willekeurig een artikel schrijven of een videoblog maken, is als een praatje over het weer beginnen tegen een blinde die ook nog eens gehoorbeschadiging heeft. Dat helpt je niet.
Wat wil je nu eigenlijk bereiken met het vlog, blog, die tweet of post die je schrijft of filmt? Het is belangrijk je een doel voor ogen te stellen en daarnaar toe te werken.
Welke rol kies je als “verteller”?
Jij verdeelt zelf de rollen op het podium van je bedrijfstoneel. Dus ga na welke rol jij jezelf wilt toebedelen. Als jij in een hiërarchisch verband met je klant staat, spreek je die anders aan dan als je op gelijke voet met de klant staat. Pas je manier van spreken daarop aan. Je kunt instrueren, maar pas op dat je niet gaat denigreren, ofwel dat je mensen tegen het hoofd stoot door een te betuttelende toon te gebruiken. Wil je je klant uitnodigen om na te denken over zaken, stel je dan vragend op. Vraag om hun mening in een artikel. Nodig hen uit om te reageren op je Facebook post. Stel een prikkelende vraag op Twitter.
Gouden tip:
Mijn laatste tip is dus: ga in gesprek met je doelgroep. Nodig hen uit om digitaal of feitelijk met jou te praten. Doe dat door open vragen te stellen en je nieuwsgierig op te stellen. Verbind een leuke actie aan een reactie van je doelgroep.
Geef een reactie